De wewomen nieuwsbrief
Top 5 artikelen met score
De bevalling: stap voor stap
Het citroendieet: afvallen in één week!
De beste standjes in bed voor een orgasme
Onze geschenktips voor kerst: juwelen!
DE test om te weten of je een jongen of een meisje verwacht

Dit moet je weten over het moment waarop je water breekt

We hebben het wel tientallen keren in films gezien: vrouwen wiens water breekt en die dan in allerijl door hun zenuwachtige wederhelft naar het ziekenhuis worden gereden. De realiteit is echter meestal niet zo spectaculair.

Dat het niet bepaald Hollywoodiaans zal verlopen (denk hier zelf het bijpassende ‘gutsende’ geluidje bij), is wél duidelijk: in de realiteit is het moment waarop je vliezen breken niet zo dramatisch. Vaak ben je zelfs al veilig en wel in het ziekenhuis voor het moment eindelijk aanbreekt. Vergeet dus al die gênante filmsituaties en ontdek hoe het écht gaat.

Wat is dat, je water dat breekt?

 - Dit moet je weten over het moment waarop je water breekt
In de volksmond wordt vaak gezegd dat ‘je water breekt’, maar eigenlijk zijn het de vliezen van de vruchtzak die breken. In die vruchtzak zit niet alleen je baby, maar ook vruchtwater. Als de vliezen gebroken zijn, loopt het vruchtwater door de cervix en vagina. Het breken van de vliezen doet geen pijn, en is meestal een signaal dat de baby onderweg is. Toch beginnen slechts 1 op 10 bevallingen met gebroken vliezen. Het is bovendien erg moeilijk om vast te stellen of je vliezen zijn gebroken. De ene vrouw verliest veel vruchtwater, de andere slechts een paar druppeltjes. Die zijn dan ook nog eens gemakkelijk te verwarren met urine of vaginale afscheiding.

Hoe ziet het vruchtwater eruit?
Het is niet zo gemakkelijk om vruchtwater van urine te onderscheiden. Een klein beetje urineverlies is tijdens de laatste weken van de zwangerschap immers erg normaal, waardoor de situatie nog net iets verwarrender wordt. Toch is er een verschil tussen beide lichaamssappen: vruchtwater heeft een lichtzoete geur (en dus geen urinegeur) en is kleurloos. Verlies je groen of bruin vocht, neem dan onmiddellijk contact op met je dokter. Het kan betekenen dat je baby’s darmpjes al actief waren in de baarmoeder en dat hij mogelijk in gevaar is.

Wat moet je doen als je vliezen breken?
Als je vermoed dat je vliezen zijn gebroken, bel je de verlosafdeling van het ziekenhuis en leg je hen uit wat je ervaren hebt. De bevalling zal nog niet meteen beginnen, wat betekent dat je nog zo’n 12 tot 24 uur moet wachten. Als je langer dan 24 uur moet wachten, zal de bevalling ingeleid moeten worden. In tussentijd word je opgenomen in het ziekenhuis, zodat de verpleegsters je situatie kunnen beoordelen.


Waar moet je op letten als je vliezen gebroken zijn?
Van zodra je vliezen gebroken zijn, is je baby minder goed beschermd tegen infecties. Daarom moet je voorzichtig zijn met je persoonlijke hygiëne tot je in arbeid gaat. Doe niets dat bacterieën in de buurt van je vagina zou kunnen brengen. Seks is uiteraard verboden (alsof je daar überhaupt zin in hebt, maar toch...), maar ook douchen wordt afgeraden. Veeg ook nu (zoals altijd) van voren naar achteren als je naar het toilet bent geweest. Gebruik ook extra grote maandverbanden om het vruchtwater op te vangen en je kledij niet vuil te maken.

Wat kan er misgaan?
Ook al is het een vreemd gevoel, je moet je niet te veel zorgen maken over je vliezen die breken als je bijna uitgerekend bent. Als je echter minder dan 37 weken ver bent en je denkt dat je water gebroken is, bel je meteen je huisarts. Dit is een erg zeldzame situatie, waarin je snel moet handelen, want je baby (en jijzelf) kunnen in gevaar zijn. Ook als je iets vreemds ziet of voelt in je vagina (zoals de navelstreng) moet je onmiddellijk de dokter inlichten.
  

Geef deze pagina een score: 

Laatst op wewomen… 05/01/2018
Tips & tricks
De navelstreng
Twee maanden zwanger
Een maand zwanger
Kan jij de eerste tekenen van een zwangerschap herkennen?
Alle praktische tips Mama
 
Artikel Orakel
Je artikel van de dag
 

Volg ons...

... in je mailbox
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op wewomen.
  OK
... op sociale netwerken