Home / Mama / Bevalling

Moet de papa in de verloskamer zijn tijdens de bevalling?

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Moet de papa in de verloskamer zijn tijdens de bevalling?

Maatschappelijk fenomeen Vroeger wachtten mannen in de gang nabij de verloskamer en daar had niemand iets in te zeggen. Pas vanaf 1950 gingen de deuren van de verloskamers voor het eerst open voor mannen. Laten we hierin mei 68 niet vergeten, wat een belangrijke rol heeft gespeeld in de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Tegenwoordig is het wenselijk, zelfs aanbevolen en bijna geïdealiseerd dat de partner in de verloskamer aanwezig is. Door deze sociale druk voelen vele mannen zich verplicht om de bevalling bij te wonen, zelfs als ze het niet willen. Het is nochtans op geen enkele manier verplicht. Vrouwen hebben ook steeds meer nood aan de steun van hun partner. Maar we herhalen nogmaals dat hij ook volledig akkoord moet gaan, zodat alles optimaal verloopt.

Als hij niet wil
Het is geen goed idee om de toekomstige papa te verplichten om iets te doen dat hij niet wil. Hij wordt er namelijk geconfronteerd met zichzelf en zijn angsten en hij zou het moment wel eens heel slecht kunnen beleven. Hem verplichten impliceert eigenlijk ook dat je als vrouw de angsten van een man en een papa niet respecteert.
Je mag bovendien ook niet vergeten dat je waarschijnlijk enkel iets aan hem hebt als hij zelf ook echt aanwezig wil zijn. Het is nutteloos om hem erbij te willen als je nog eens extra energie in hem moet steken omdat hij zich niet gemakkelijk voelt.

Een beslissing die met twee wordt genomen
Om een onaangename verrassing op het laatste ogenblik te vermijden, is het belangrijk dat jullie er tijdens de zwangerschap al over spreken. De angstige, toekomstige vader zou zo misschien zijn angsten kunnen overwinnen en zijn mening herzien.
Als hij aanwezig wil zijn, waarschuw je het medisch personeel om er zeker van te zijn dat het mogelijk is, zeker in het geval van een keizersnede.

De angsten van toekomstige papa's
De meeste toekomstige papa's hebben dezelfde angsten. Sommigen onder hen kunnen ze zelf overwinnen, anderen verliezen er zich dan weer in. Maar voor wat zijn ze nu precies bang?

- Ze vrezen dat ze het niet aankunnen. Ze hebben schrik van bloed of van de pijnen van de moeder en worden nerveus van het idee dat ze wel eens zouden kunnen flauwvallen in jouw bijzijn, terwijl eigenlijk jij met de bevalling bezig bent. Je moet hen een zeker gevoel geven en uitleggen dat het beeld dat ze zich over de bevalling vormen waarschijnlijk erger is dan de werkelijkheid.
- Ze denken dat ze nutteloos zullen zijn. Jij doet al het werk en hij kan je enkel bijstaan door zijn aanwezigheid. Je moet hem zeggen dat zijn aanwezigheid eigenlijk een kostbare hulp is en dat het al voldoende is dat hij gewoon naast je staat, je hand vasthoudt en naar je glimlacht. Je moet hem ook uitleggen dat de bevalling voor papa's ook een heel intens gebeuren is en dat ze waarschijnlijk ook uitgeput de verloskamer zullen verlaten.
- Ten slotte zijn ze bang om verstoten te worden. Er wordt vaak gesproken over die unieke band tussen zuigeling en moeder, maar ook de vader speelt een belangrijke rol. En die rol begint al bij de geboorte van het kind. Papa's zullen zich misschien soms te veel voelen, maar dan is het net aan jou om hem te verzekeren, hem uit te leggen dat de rol van een vader van essentieel belang is in een gezin en dat je nu inderdaad moeder bent geworden maar ook voor altijd zijn vrouw zult blijven.

Lees ook op wewomen:

  • Je baby in bad doen
  • Vragen over de zwangerschap: de zorgen van zwangere vrouwen
  • Getuigenissen van alleenstaande moeders


Valérie Van Kerckvoorde
you might also like