Home / Mama / Bevalling

15 niet zo leuke weetjes over de bevalling

by Marlies de Pape ,
15 niet zo leuke weetjes over de bevalling© Getty Images

Vrouwen kunnen heel angstig worden in de maanden voor de bevalling, vooral als het de eerste keer is. Een bevalling is één van de meest stresserende momenten die een menselijk lichaam kan beleven. Gelukkig heeft Moeder Natuur het ene geslacht gekozen dat sterk genoeg is om de pijn het hoofd te bieden en alle vuile, minder leuke kantjes van het bevallen erbij te nemen.

Bevallen kan heel angstaanjagend zijn. Niemand zal het tegengestelde beweren, maar het gevolg (de BABY) is zo belonend dat we op onze tanden blijven bijten en de pijn opnieuw en opnieuw doorstaan. We spraken met enkele vroedvrouwen om ons wegwijs te maken over hoe een bevalling echt verloopt en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.
"Veel vrouwen zijn bang om te bevallen omdat ze geen idee hebben hoe de bevalling zal verlopen of hoe lang het zal duren.", begint Raby, één van onze vroedvrouwen. Volledig akkoord! Een kind baren kan tot achttien uur duren, maar we kennen allemaal wel een vriendin van een vriendin van een vriendin die 36 uur bezig is geweest!
Naarmate de maanden verstrijken, wordt je overvallen door een hele hoop emoties en besef je dat je zwangerschap wel moet eindigen in een pijnlijke, intensieve bevalling die je emotionele en lichamelijke grenzen gaat aftasten. Een manier om ermee om te gaan, is om precies te weten te komen wat er gaat gebeuren, ook al is het niet zo leuk om te horen...

Uitrusten: geen smoesje

"Rusten" is niet zomaar advies dat je gynaecoloog na elk bezoek uitdeelt en dat je mag negeren. De weken voor je uitgerekend bent, is het belangrijk om voldoende te slapen zodat je klaar bent voor de bevalling en de geboorte vlekkeloos kan verlopen, vooral als je niet verdoofd wilt worden.
"Te weinig slaap is de voornaamste reden waarom vrouwen zich minder bekwaam voelen om een bevalling te doorstaan", waarschuwt Remy. "Daarom vragen ze dan toch vaak een epidurale verdoving, terwijl ze het eerst niet wilden." We weten dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en je je onrustig kan voelen en uitkijkt naar het grote moment, maar je moet toch proberen om elke avond op een redelijk uur te gaan slapen. Je lichaam, je baby en je mentaal zullen erbij baten!

Je vroedvrouw is er om je te steunen in wat JIJ wilt

Als je je laat begeleiden door een bevallingscoach of doula, maar ook pijnstillers wilt of ineens wilt bevallen op een andere manier dan gepland, maak je er dan geen zorgen om dat ze het met je oneens zal zijn. Je bevallingscoach is er om je te steunen in wat jij wilt.
Raby stelt ons gerust door te zeggen dat vroedvrouwen er zijn als verdedigers voor de vrouw die moet bevallen. "We tonen de opties die mogelijk zijn en helpen de vrouwen en hun partners de keuze te maken die zij willen".
Maak je je zorgen om wat ze zal denken als je van gedachten verandert over je waterbevalling? Dat moet helemaal niet, zegt Raby. "Een waterbevalling kan de pijn verlichten, maar is niet noodzakelijk een optie waar iedere vrouw voor zou kiezen of is niet aanbevolen als er risico's zijn."

Je kan wel eens teleurgesteld zijn als je water breekt

Als je in de film een vrouw ziet wiens water breekt, lijkt het wel een overstroming. Dit kan gebeuren in het echte leven, maar niet per se. "Soms kan je water ineens breken, dit gebeurt als het water voor het hoofdje van de baby breekt." Maar er zijn ook vrouwen die hun water langzaam zien druppelen (als het water achter het hoofdje van de baby breekt). Vose stemt hiermee in: "De meeste vrouwen komen aan in het ziekenhuis en zeggen: Ik denk dat mijn water is gebroken..."
Hoe dan ook, als je vruchtwater ziet, is het zover!

Kijk eens goed naar je vruchtwater

Vruchtwater is normaal gezien doorzichtig of lichtroze en ruikt bijna niet. En het kan meer informatie verstrekken dan enkel het feit dat de baby eraankomt!
Als je het gevoel hebt dat er iets mis is met de geur of dikheid van je vruchtwater, zou het kunnen dat er iets mis is. Raby hoedt ons voor enkele waarschuwingstekens: "Rood vruchtwater kan aantonen dat je bloedt en bruin of groen water duidt aan dat de baby zijn eerste ontlasting, meconium, in het vruchtwater heeft gelost. Een sterke geur kan duiden op een ontsteking."
Laat het je dokter zeker weten als je je zorgen maakt over je vruchtwater.

Om de baby te helpen, kan het zijn dat artsen je geboortekanaal verwijden

Soms moeten dokters een kleine chirurgische ingreep doen als de baby het moeilijk heeft. "Een episiotomie is een knip in het perineum - de plek tussen vagina en de aars.", legt Raby uit. "Het wordt toegepast als de baby in moeilijkheden verkeert en de bevalling sneller moet gaan, als er niet genoeg plaats is of als de baby geholpen moet worden met bepaalde instrumenten zoals een vacuümextractor (zuignap) of een verlostang."
Je gaat zeker en vast pijjn voelen daar beneden, maar Vose heeft ook goed nieuws: "Vaginaweefsel geneest enorm snel omdat er zoveel bloedvaten doorlopen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Dit wil zeggen dat er een goede bloedsomloop is."
​We zijn toch nog niet overtuigd hoor... Knippen?! NEE!

Watergeboortes verlagen het risico op scheuren

De laatste jaren zijn watergeboortes één van de (relatief) meest comfortabele manieren gebleken om een kind op de wereld te zetten.
De reis van de baarmoeder naar het water is niet zo stresserend voor de pasgeborene, maar ook de moeder haalt er voordeel uit. Zo is er bijvoorbeeld minder kans op scheuren waardoor je sneller herstelt en niet zo veel pijn zal hebben.

Je moet je niet spoeden naar het ziekenhuis vanaf de eerste wee

"Opnieuw, Hollywood heeft ons geen gunst bewezen door te doen alsof een bevalling snel gaat en een vrouw zich moet haasten naar het ziekenhuis van bij de eerste wee!" zegt Vose. "We zeggen vaak aan onze patiënten dat ze mogen binnenkomen als de weeën gedurende twee uur om de vijf minuten komen."

Er kan langs beide kanten iets uitkomen

"Het is goed geweten dat vrouwen ontlasting lossen tijdens het tweede stadium van de bevalling wanneer de baarmoederhals volledig ontsloten is en de baby afdaalt in het geboortekanaal", zegt Raby. Je moet er niet mee inzitten, de verpleegsters ruimen het snel op.
Het is echter ook niet ongewoon om over te geven. "Wanneer de baarmoeder samen begint te trekken, vertragen de andere lichaamsfuncties soms. Dat houdt ook de vertering in, waardoor je misselijk kan worden en soms overgeeft, vooral na een zware maaltijd." Om de kans op overgeven te verminderen, raadt de vroedvrouw lichte maaltijden aan wanneer je de eerste weeën voelt en zo weinig mogelijk bruisende dranken.

Je gaat trillen als het bijna tijd is om te persen

"We zien vaak dat vrouwen oncontroleerbaar gaan beven tijdens de overgangsfase - het moment waarop je lichaam overschakelt van het eerste naar het tweede stadium. Moet je je zorgen maken als je zodanig veel trilt dat je het hand van je partner niet kan vasthouden? "Nee hoor", zegt de vroedvrouw. "Het is een normaal teken dat er meestal op duidt dat het niet lang meer zal duren."

Je baby kan er een beetje gebroken uitkomen

Hoewel we gemaakt zijn om baby's op de wereld te zetten, kan het toch een gevaarlijke rit zijn voor de pasgeborene, vooral tegen het einde en als je kindje hulp nodig heeft om eruit te komen.
"Jammer genoeg", legt Raby uit, "komt het vaak voor dat het kindje verwond is aan het sleutelbeen of de schouderbladen." Arme spruit! "Wat we ook vaak zien zijn letsels van de plexus-brachialis. Dan is er schade aan de zenuwen die langs de nek naar beneden lopen." De verpleegsters worden erop getraind om deze letsels onmiddellijk te herkennen en te behandelen, maar we kunnen ons voorstellen hoe ontredderend het moet zijn voor moeder en kind.

Het kan zijn dat je niet mag eten

Wie had gedacht dat eten tijdens de bevalling zo moeilijk kon zijn? Een vrouw die moet bevallen wat macaroni met kaassaus weigeren, lijkt wel een misdaad!
Raby steunt vrouwen die iets te eten willen nemen. "Vrouwen die niet veel kans lopen op risico's, mogen eten en drinken als ze dat willen, maar sommige artsen hebben toch liever dat je enkel vloeistoffen inneemt. In het ziekenhuis raden we vrouwen aan om enkel te drinken. Bouillon, pudding en waterijsjes mogen ook.", aldus Vose.
Maar het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat eten niet echt een prioriteit is voor een vrouw die moet bevallen. Haar grootste zorg is die baby eruit krijgen!

Het is niet onmogelijk dat je een orgasme krijgt

Sceptici gaan het misschien niet geloven, maar sommige vrouwen hebben het over een plots gevoel van plezier tijdens de bevalling.
De Franse psycholoog, Thierry Postel, kwam aanzetten met goede bewijzen om de delicate grens tussen pijn en plezier te legitimeren wanneer een vrouw bevalt. Hij raadpleegde vroedvrouwen en ontdekte dat veel vrouwen een gevoel van extase of zoiets als een orgasme ervaren.
​Voor je ons helemaal gek verklaart, moet je weten dat een vrouw enorme druk voelt in haar vagina gedurende de hele bevalling. Haar partner, die geholpen heeft om de baby te maken, moedigt haar aan terwijl ze uitkijkt naar het moment dat ze de kleine spruit zal zien die negen maand in haar buik heeft gezeten. Het niveau van intimiteit, de emoties en het lichamelijke gevoel kunnen voor een heel sensuele ervaring zorgen.

Het is normaal dat je naar een ander bewustzijnsniveau zweeft

Vrouwen plooien zich helemaal op zichzelf terug en moedigen zichzelf aan. Ze hebben innerlijke gesprekken waardoor ze doorzetten en persen en afwachten.
Natuurlijke pijnstillers of endorfines stapelen zich op als vrouwen zichzelf dwingen om te ontspannen. Sommigen durven dan wel eens weg te drijven en te vergeten dat er iemand anders in de kamer is.

Je baby reageert op je bevalling

We zullen nooit of te nimmer weten wat een baby denkt op het moment dat hij zijn ogen open doet en... nou, eigenlijk niets ziet - pasgeborenen zijn praktisch blind, maar de plotse overgang van een warme baarmoeder naar koudere temperaturen en fel licht doet hen meestal wenen.
"Toch zijn er andere factoren waardoor een baby anders reageert op zijn nieuwe omgeving.", aldus Raby. "Hoe een baby zich gedraagt na de geboorte hangt af van de manier van bevallen, de stress die de moeder ervaren heeft tijdens haar zwangerschap en of ze medicatie heeft gebruikt tijdens de zwangerschap of de bevalling."

"Dat slijmerig goedje in de plooien van de huid van de baby heet...

...vernix," zegt Vose. Het bestaat vooral uit dode cellen en talg en beschermt de foetus. Nu weet je het antwoord als je de vraag ooit krijgt in Wie wordt euromiljonair.

De weeën gaan voor altijd blijven komen!

Nou ja, niet voor altijd, maar na een aantal uren weeën te hebben gehad, kan de gedachte eraan enkele postpartum scheuren met zich meebrengen. Wanneer de baby geboren is moet de baarmoeder langzaamaan weer zijn normale grootte aannemen. Dat wil dus zeggen: meer weeën.
"Dit proces wordt involutie genoemd en is jammer genoeg pijnlijker als het niet je eerste baby is." Het voordeel is dat lichte pijnstillers of warmte zoals een kersenpitkussentje of baden je pijn kunnen verlichten tijdens dit uitputtend stadium na de geboorte.

Als je nog steeds bang bent om te bevallen, heeft Vose enkele troostende woorden: "Kies een goed team door jezelf te omringen met mensen die je vertrouwt. Het zal je er doorheen helpen."
Raby gelooft dat de beloning, namelijk je kind vasthouden, je zal helpen al je angsten te overwinnen. "Je kan nooit op voorhand weten hoe een zwangerschap zal verlopen of hoe lang een bevalling zal duren. Maar het blijft een relatief zeer korte tijd als je vergelijkt met de tijd die je daarna met je kind zal doorbrengen."
"Je moet meegaan met de stroom", zegt Vose. "Luister naar de mensen die je vertrouwt en probeer de slechte kanten te aanvaarden; zo gaat het ook daarna trouwens in het ouderschap."

Meer op wewomen.be:
Wat neem je mee naar de kraamkliniek?
Moet de papa in de verloskamer zijn tijdens de bevalling?
Dit moet je weten over het moment waarop je water breekt

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like