Home / Mama / Baby

10 fascinerende geboortetradities van over de hele wereld

by Marlies de Pape ,
10 fascinerende geboortetradities van over de hele wereld© Getty

Een nieuw kleintje op de wereld zetten, is een ongelooflijke ervaring die alle vrouwen verbindt, ongeacht ras of nationaliteit. Maar de tradities en gebruiken bij een geboorte variëren in de verschillende culturen. We vonden een aantal fascinerende en ook wel vreemde gewoontes bij en na de geboorte van over de hele wereld. Sommige zouden we ons wel willen toe-eigenen!

Summary
  1. · Tot binnen een maand!
  2. · De moederkoek begraven
  3. · Een baby krijgen? Dat is gratis!
  4. · Niet weggooien!
  5. · Openmaken, we hebben een bestelling voor mama!
  6. · Een volledige lichaamsmassage? Graag!
  7. · Een beetje zeewier bij de pijnstillers?
  8. · Jaren geen seks!
  9. · Kun je het wat stil houden? Ik probeer te bevallen.
  10. · Haal die baby eruit!

Rituelen bij de geboorte kunnen de bevalling gemakkelijker maken en angsten van toekomstige moeders verminderen.
Sommige van deze tradities lijken misschien wat raar, maar uiteindelijk willen ze allemaal dat kleine hoopje vreugde verwelkomen in de wereld en de band met familie en moederland versterken.

Tot binnen een maand!

Veel zwangere vrouwen blijven de laatste weken van hun zwangerschap in bed, maar in China kiezen sommige vrouwen ervoor om thuis te blijven tot 30 dagen na de geboorte!

Deze oude traditie die nog steeds toegepast wordt, onthoudt vrouwen van koffie, koude dranken (ja, zelfs water) en rauw fruit en groenten. De kersverse moeders mogen ook niet baden. Hun dieet bestaat vooral uit eiwitten en suikers. Dat klinkt nogal raar, maar de bedoeling is dat de lichamelijke balans van de vrouwen herstelt na de geboorte.

De moederkoek begraven

Op bepaalde plaatsen is het een trend om de placenta mee naar huis te nemen en die op te eten (de goede eigenschappen worden nog altijd betwist). Maar in Hawaii wilden de oorspronkelijke families de placenta, of iewe, voor een heel andere reden houden: ze wilden hem begraven!

De families van de pasgeborenen houden een geheime ceremonie waar ze de placenta in de aarde begraven en er een boom of struik naast planten. De begrafenis zou een eeuwige band tussen de kinderen, hun geboorteland en hun voorouders creëren zodat ze opgroeien als trotse Hawaiianen die hun moederland niet willen verlaten. Mooi niet? Er zijn ook veel Afrikaanse en Caribische landen die deze traditie uitvoeren.

Een baby krijgen? Dat is gratis!

Veel nieuwe ouders panikeren wanneer ze denken aan de ziekenhuisrekening want een baby krijgen, is duur! Maar niet als je in Zweden woont, want daar worden de diensten van vroedvrouwen gratis aangeboden door de overheid gedurende de hele zwangerschap. De ouders moeten helemaal niets betalen.
Maar de vroedvrouwen hebben ook niet veel werk aan de toekomstige moeders. Eén echografie, een handvol testen en een beperkt aantal afspraken. Helemaal niet wat we hier gewoon zijn. Maar de Zweden vertrouwen erop dat vrouwen kunnen bevallen van gezonde baby's zonder al te veel medische tussenkomst.

Niet weggooien!

Een van de vuilere dingen die een pasgeborene kan overkomen, is dat het deeltje van de navelstreng dat niet is afgeknipt in het ziekenhuis, uitdroogt en afvalt. Jakkes!

Normaal gezien wordt het weggegooid, behalve in Japan waar de gedroogde navelstreng in een heso-no-o, een kleine, mooi versierde houten doos, wordt geplaatst, die de band tussen moeder en kind beschermt. Soms bewaren dokters zelfs de hele navelstreng om de moeder na de geboorte op te sturen.

Openmaken, we hebben een bestelling voor mama!

Veel landen zouden bij Finland te raad moeten gaan voor dit feitje. Na een bevalling laat de overheid een "moederschapspakket" bezorgen aan huis, gevuld met kleren, luiers, hoeden, flesjes en nog veel meer handige hebbedingetjes.

Het pakket werd in het leven geroepen in de jaren '30 om moeders met een laag inkomen te helpen, maar tegen 1949 konden alle moeders het pakket ontvangen. Bonuspunt: de doos waar alles in verpakt zit, kan dienen als tijdelijk bedje. We denken er serieus aan te verhuizen naar Finland.

Een volledige lichaamsmassage? Graag!

Sommige Maleisische vrouwen laten zich masseren om de lochia (kraamvloed) te laten afvloeien, de baarmoeder én vagina terug tot hun normale grootte te brengen, de buik te verstevigen en de bloedsomloop te verbeteren.
De massage kan tot twee uur duren en houdt soms zelfs een lange borstmassage in om de melkproductie op gang te laten brengen. Eerlijk gezegd, dit klinkt hemels!

Een beetje zeewier bij de pijnstillers?

In Korea eten sommige vrouwen minstens een keer per dag zeewiersoep, of miyeok guk, tot zes maanden na de geboorte. De soep is gemaakt van wakame - een lekkere en lichtjes zoete zeegroente, rijk aan jodium en calcium. Voedingsstoffen die elke moeder die borstvoeding geeft, nodig heeft!

De soep wordt gemaakt met een kruidige rundsbouillon, sojasaus, look en olie en natuurlijk wakame. Een heerlijk maal dat we ook wel elke dag zouden kunnen eten.

Jaren geen seks!

Seks is waarschijnlijk het laatste aan je hoofd nadat je een baby uit je vagina hebt geduwd en bent dichtgenaaid.
Dokters in België raden vrouwen dan ook aan om een aantal weken geen intieme relaties te hebben, maar in Papoea-Nieuw-Guinea onthouden vele moeders zich tot ze geen borstvoeding meer geven. Maar dat betekent dat een koppel tot vijf jaar lang mogelijks geen seks meer heeft!

Kun je het wat stil houden? Ik probeer te bevallen.

Als er een plaats is waar een vrouw al haar fatsoen kan verliezen, dan moet het wel in de bevallingskamer zijn. Geschreeuw, gehuil en gevloek horen allemaal bij de bevalling, behalve bij Inuït vrouwen die volledig stil blijven tijdens de bevalling. De vroedvrouw fluistert aanmoedigingen in haar oor in plaats van haar luidop te zeggen dat ze moet PERSEN! .
De stilte bewijst haar moed, dapperheid en stoïcisme - eigenschappen die hoog in het vaandel gedragen worden bij de Inuït.

Haal die baby eruit!

​Bier en ajuin? Klinkt een goeie manier om over te geven... of een baby te krijgen! Sommige moeders in Guatemala koken rode uien in bier en drinken dat op om de weeën op gang te brengen. Na negen maanden zijn veel vrouwen het meer dan beu en is elke manier om die baby eruit te krijgen goed. We begrijpen het volledig!

Meer op wewomen.be:
10 verrassende baby-weetjes
De 20 meest vervelende kwalen tijdens je zwangerschap
33 dingen voor baby's die niet zouden mogen bestaan

Marlies de Pape
you might also like