Home / Mama / Baby

7 manieren om je huilende baby te troosten

by Marlies de Pape ,
7 manieren om je huilende baby te troosten© Think stock

Wanneer je je pasgeboren baby hoort huilen, voel je een mengeling van stress, paniek en schuldgevoel, maar moeder zijn, is de moeilijkste job ter wereld dus maak het jezelf niet moeilijker door jezelf in vraag te stellen. Alle baby's huilen want het is hun enige manier van communicatie. Als je leert hoe je je kleintje moet troosten, kun je zelf kalm blijven terwijl je je baby troost op de goede manieren.

Summary
  1. · Ga de checklist af
  2. · Inwikkelen
  3. · Zachte geluidjes
  4. · Zuigen
  5. · Zichzelf troosten
  6. · Laten huilen
  7. · Blijf kalm

Het kan moeilijk zijn om te weten te komen wat je baby bedoelt als hij huilt en dus geraak je gefrustreerd, angstig en hulpeloos.
Of ze nu 's nachts huilen of overdag jammeren, het is nooit gemakkelijk om je baby te horen huilen en het maakt je ongelukkig. Je baby heeft het misschien niet te koud of te warm, heeft geen honger, maar soms heeft hij gewoon zin om te wenen. En dan is mama echt het magische woord.
De meeste mensen voelen natuurlijk aan hoe ze hun kind moeten troosten, door huid op huid contact, zacht wiegen en sussende geluidjes. Maar als je alles hebt geprobeerd en niets lijkt te helpen, heb je soms zin om het uit te schreeuwen en alles te laten vallen.
Maar het moet zover niet komen! Wij gingen te raad bij twee experten Katy Hayden en Caroline Macrory zodat ze ons hun inzicht konden meegeven over huilende baby's.

Array

Ga de checklist af

Het is onmogelijk te weten wat er scheelt met je baby als je gewoon op het geluid afgaat, maar door deze checklist te overlopen, kun je de reden achterhalen waarom hij/zij huilt.

Moeten ze ververst worden?
Hebben ze te warm?
Hebben ze nog honger? Het kan handig zijn om een dagboek bij te houden van de voedingstijd, hoe lang je borstvoeding geeft of hoeveel flesjes hij drinkt. Zo houd je het voedingspatroon van je baby bij en kun je gemakkelijker weten of hij honger heeft.
Moeten ze een boertje laten? Lijken ze pijn te hebben of trekken ze hun knieën op? Misschien moeten ze een boertje laten en hebben ze last van reflux.
Vervelen ze zich? Veel baby's veranderen graag eens van omgeving tijdens de dag waardoor ze afgeleid worden door andere dingen en weer blij zijn.
Zijn ze moe? Veel baby's krijgen niet genoeg slaap. Oververmoeide baby's zullen vaker huilen, geraken niet in slaap en kunnen maar niet getroost worden. Elke kind is anders, maar een gemiddelde baby moet 16 uur per dag slapen, ongeveer 3 tot 4 aan een stuk.

Caroline voegt toe: "Als ouder is het belangrijk de non-verbale taal van je kind te proberen begrijpen en een communicatiepatroon vast te stellen. Het is soms moeilijk te begrijpen waarom een baby huilt, en je zal enkele dingen moeten uitproberen voor je weet wat hij nodig heeft. Het wordt gemakkelijker naarmate je je baby beter leert kennen. Het belangrijkste is dat je kind begrijpt dat je er bent en voor hem zal zorgen."

Inwikkelen

Er werd wel kritiek geuit op Kim Kardashian omdat ze baby North te veel zou inpakken, maar dat geeft aan je baby de steun die hij zich herinnert van in de baarmoeder.

Super nanny Katy legt de voordelen uit: "Je baby inpakken geeft een gevoel van veiligheid want het imiteert de druk die ze voelden in de buik. Het kan ook de bewegingen in hun slaap waardoor ze wakker worden, verminderen."
Dit werkt niet voor elke baby, maar als ze het niet leuk vinden, zullen ze het je wel laten merken.

Zachte geluidjes

Onderschat de kracht van sussende geluidjes nooit. Die geluiden bootsen opnieuw het geluid na van in de baarmoeder. Eentonig geruis zoals de stofzuiger kan ook helpen. De volgende keer dat je klaagt over de combinatie van het moederschap met je huishouden, weet je wat te doen!
"Het vaste ritme van huishoudtoestellen zoals wasmachines en haardrogers kunnen slaapliedjes vervangen. Gebruik ritmische technieken om je baby te troosten zodat hij leert alleen te slapen.", raadt Caroline aan.

Zuigen

Door te zuigen, kalmeert je baby en worden natuurlijke chemicaliën vrijgelaten in de hersenen. Aarzel dus niet om een fopspeen te geven in het begin als dat kan troosten.
Baby's hebben de reflex om op hun vingers, tenen en alles dat binnen hun bereik valt, te zuigen, vooral als ze moe of ongedurig zijn. Het is aan jou om te beslissen of je ze op hun duim laat zuigen of een tutter geeft.
Probeer zijn duim bij zijn mond te leggen als je kleintje huilt om te zien of hij zichzelf zo kan troosten.

Zichzelf troosten

Je moet je baby aanleren om positieve dingen te associëren met slaap zodat ze zichzelf leren troosten zonder voortdurend wiegen of een andere toeverlaat.
"Leg ze 's nachts en overdag voor een dutje in hun wieg, wanneer ze nog wakker zijn. Troost hen als het nodig is zodat ze alleen leren slapen.", aldus Kate.

Laten huilen

De meeste moeders willen hun baby niet laten huilen, maar het kan toch een gezonde manier zijn om hen te leren alleen te slapen.
"De meeste baby's hebben hun huilmoment, maar als ze langer dan 10 of 15 minuten ontroostbaar zijn, een paar keer per dag, dan moet je verder zoeken naar de oorzaak van het probleem en maagproblemen uitsluiten, zoals reflux of kolieken. Maar sommige baby's huilen gewoon een paar minuten voor ze gaan slapen. Als ouder wil je dan natuurlijk onmiddellijk toesnellen en je baby kalmeren, maar dit is niet altijd bevorderlijk. Laat je baby enkele minuten alleen als hij weent voor het slapengaan om te zien of hij toch niet in slaapt.", legt Kate uit.

Blijf kalm

Als je voor een baby moet zorgen, laat je al snel je eigen noden achterwege, maar het is belangrijk om ook voor je eigen emotionele gemoedstoestand te zorgen.
"Een baby of kind herkent de gemoedstoestand van zijn ouders. Als de ouder dus gestresseerd is, zal het kind zich ook ongemakkelijk voelen. Als de ouders kalm blijven (hoe moeilijk het soms ook is), zal de baby ook kalmeren. Het is belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden. Als je merkt dat je gestresseerd bent of het niet meer aankunt, laat je baby dan een avondje bij de familie of vrienden en ga er even tussenuit. Wees niet bang om hulp te vragen want een kalme moeder betekent een kalme baby.", legt Caroline uit.

Marlies de Pape
you might also like