Home / Mama / Baby

Ga babyzwemmen met je kleine spruit!

by the editorial team ,
Ga babyzwemmen met je kleine spruit!

Gespetter, veel geschreeuw en heel wat plezier, dat is een echte zwempartij met baby’s! Baby’s hebben over het algemeen geen watervrees en raken snel vertrouwd met bewegen in water. En deze bewegingen zorgen nu net voor een bevorderde ontwikkeling van de spiertjes.

Summary
  1. · De basis van babyzwemmen
  2. · Hoe lang mag je zwemmen met je baby?
  3. · Het verloop van een zwempartij voor baby’s
  4. · Een initiatie in drie fasen:
  5. · De progressieve stappen van het babyzwemmen
  6. · Babyzwemmen, medisch gesproken
  7. · Wat heb je nodig?
  8. · Vergeet niet dat…
  9. · Nadelen

De basis van babyzwemmen

Als je met je baby gaat zwemmen, moet je je baby niet leren hoe te zwemmen, maar moet je hem gewoon aan het water laten wennen. Kinderen kunnen pas echt leren zwemmen als ze vijf jaar zijn. Ze zijn dan oud genoeg om de verschillende zwemstijlen te leren en om zelfstanding oefeningen te doen.

Babyzwemmen is goed voor de motorische ontwikkeling van een kind, zijn vertrouwen en autonomie. Het is een geweldige ervaring voor zowel de baby als voor zijn ouders.

Een baby voelt zich gemakkelijk in het water. Als ouder moet je wel actief betrokken zijn en je kindje aanmoedigen. Dankzij het contact met het water ontdekt je baby nieuwe sensaties: gewichtloosheid, temperatuurschommelingen, verschillende geluiden, glinsteringen op het wateroppervlak en huidcontact. Water biedt heel wat ontdekkingsmogelijkheden en versterkt de band tussen ouder en kind.

Je baby zal zwemmen heel leuk vinden en zich vrij voelen. Er bestaan ook meerdere zwembaden waar gehandicapte kindjes kunnen babyzwemmen.

Hoe lang mag je zwemmen met je baby?

Een zwempartij mag niet langer dan een halfuur duren voor kindjes die jonger dan 18 maanden oud zijn, en een halfuur tot een uur voor kinderen die tussen 18 maanden en 5 jaar oud zijn.

Haal je baby uit het water als je denkt dat hij het koud heeft. Het is ook nutteloos om in het water te blijven als hij het niet meer leuk vindt, zelfs als de zwemles nog niet afgelopen is. Het is belangrijk dat hij water met plezier associeert.

Over het algemeen bieden zwembaden programma's aan voor baby’s op zaterdag en zondagochtend omdat het zwembadwater dan warmer en properder is. Hygiëne en veiligheid zijn van groot belang en worden dan ook regelmatig gecontroleerd.

Het verloop van een zwempartij voor baby’s

Mama (of papa) houdt haar (zijn) baby vast en dompelt hem zeer geleidelijk in het water.

Een zwemleraar of badmeester is natuurlijk aanwezig voor begeleiding en hulp. De baby amuseert zich op zijn eigen ritme en ontdekt heel wat nieuws: glijbanen, ballen, matjes, en spelletjes…

Het verloop van een zwempartij hangt af van de psychomotorische ontwikkeling, de leeftijd en de ervaring van de baby. In een ideale situatie is het zwembadwater aan 32°C-37°C. Babyzwemmen is heel leuk, maar het blijft wel belangrijk om goed op je baby te letten!

Een tip: als je wilt dat je baby zich goed voelt, dan is het belangrijk dat jij ontspannen met hem bezig bent. Hij zal het namelijk voelen als je ongerust bent.

Een initiatie in drie fasen:

  • Contact met het water: houd je baby in je armen en dompel hem geleidelijk in het water door zijwaartse en verticale bewegingen te maken tot op mondhoogte.
  • Als hij eenmaal aan het water gewend is, kun je hem in het water leggen zonder hem los te laten. Je baby zal automatisch zijn mond dichtdoen als hij in het water is.
  • Als je baby zich gemakkelijk voelt, kun je beetje bij beetje wegzwemmen en hem loslaten. Je moet hem natuurlijk nooit uit het oog verliezen en nooit te ver weg zijn!

Opgelet! Verplicht je baby nooit om in het water te gaan! Neem alle tijd die hij nodig heeft.

De progressieve stappen van het babyzwemmen

  • Van 4 tot 6 maanden: Evenwicht houden. Eerste contact met water op een matje.
  • Van 6 maanden tot 1 jaar: Je baby springt van het matje in het water om bij je te zijn en wordt zo ondergedompeld. Baby’s weten instinctief dat ze hun adem moeten inhouden.
  • Ongeveer 1 jaar: De baby heeft een beetje waterangst en speelt liever aan de zwembadrand. Het is belangrijk hem niet te verplichten.
  • 15-16 maanden: Je baby probeert zijn evenwicht te houden in het water met de hulp van een boei.
  • Ongeveer 2 jaar: Je kindje gaat al via glijbanen in het water en springt graag vanaf de boord het water in. Jij vangt hem dan op.
  • Tegen 3 jaar: Je peuter kan zijn hoofdje boven water houden en een paar meter in jouw richting zwemmen.
  • Tegen 5 jaar: Je peuter kan zijn bewegingen controleren en kan zelfstandig enkele oefeningen doen. De echte zwemles kan nu dus beginnen!

Babyzwemmen, medisch gesproken

Als je een abonnement neemt bij een zwemclub moet je steeds een medisch attest afleveren dat het kind geschikt verklaart voor de sport!

Omdat je kind moet gevaccineerd zijn om te gaan zwemmen, kun je vaak niet naar het zwembad voor zijn 4 maanden. Je vermijdt het ook best om te gaan zwemmen met kindjes die open wondjes (eczema, waterpokken,...) of besmettelijke infecties (wratten of waterwratten) hebben. Blijf ook met je baby thuis als hij een oorontsteking, een loopoor of buisjes heeft.

Wat heb je nodig?

Een zwempakje is het eerste wat je nodig hebt. Een speciale zwemluier kan een pluspunt zijn; deze is in sommige zwembaden zelfs verplicht, net zoals een badmuts.

Breng ook een grote badhanddoek of badjas mee.

Neem eventueel ook iets mee om te eten voor je baby.

Vergeet niet dat…

… Je met je baby een bad of douche moet nemen voordat hij gaat zwemmen.

… Je je baby best een uur (zeker niet later!) voordat hij gaat zwemmen iets te eten geeft (liefst iets met complexe koolhydraten en geen melk). Zo vermijd je dat hij een hypoglycemie krijgt of moet overgeven.

… Als je baby astma heeft, je ook kunt gaan zwemmen, maar je extra goed moet opletten.

… Je baby na een zwempartij heel moe zal zijn en dus een lang dutje zal willen doen!

Nadelen

Sommige kinderartsen zijn niet overtuigd van de voordelen van babyzwemmen en waarschuwen de ouders: het zwembad verhoogt het risico op infecties zoals ontstekingen aan de neus, keel of oren en soms zelfs de huid.

Je moet eigenlijk zelf uitmaken wat je het beste vindt!

Ontdek ook:

    you might also like