Home / Mama / Baby

Je baby te slapen leggen

by Julie Vandingenen ,
Je baby te slapen leggen

Zal je baby op zijn eentje in slaap kunnen vallen? Zal hij het warm genoeg hebben? Kan hij zich geen pijn doen? Volg onze 10 gouden regels en zorg ervoor dat je baby goed én veilig slaapt!


1. Leg je baby nooit op zijn buik. Deze houding werd lang aanbevolen, maar nu raden we je eerder aan om je baby op zijn rug te slapen te leggen. Zo verminder je de kans op wiegendood. Als er zich een probleem zou voordoen, is je baby namelijk nog niet sterk genoeg om zich rond te draaien of zich rechtop te duwen. Op zijn rug ligt je baby met zijn gezichtje vrij en kan hij gemakkelijker ademen. Aan ongeveer 6 maanden kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Op die leeftijd kan hij zelf vlotjes ronddraaien en zich rechtop duwen als nodig.

2. Leg je baby de eerste twee jaar te slapen in een wieg of kinderledikant waarvan de spijlafstand in de zijwanden niet groter dan 6 cm is.

3. Kies voor een bedje met een lattenbodem: dit vermindert het risico op mijten en dus het risico op respiratoire allergieën.

4.Tijdens de eerste weken zul je waarschijnlijk wat bang zijn om je baby alleen te laten slapen. Je kunt hem naast je bed leggen in zijn wieg of kinderledikant.

5. De matras moet perfect passen en niet te zacht zijn. Met een te kleine matras bestaat de kans dat je baby tussen de matras en de zijwand valt.

6. Geen kussen, dekbed en deken in het bed van je baby! Hij zou onder of tegen het beddengoed kunnen rollen en in ademnood kunnen komen.

7. Kies voor een hoofdbeschermer: het maakt de wieg of kinderledikant veiliger voor je baby en zorgt voor meer comfort. Vergeet echter niet om hem vaak te wassen.

8. Slaapzak of wikkeldoek: Als je baby woelt, is een slaapzak perfect (tijdens de twee eerste maanden). Je baby heeft het lekker warm en je kunt hem verplaatsen zonder hem wakker te maken. Hij kan ook niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terecht komen. Je kunt je baby ook in een wikkeldoek te slapen leggen. Hij zal zich dan geborgen voelen, zoals in de buik van zijn mama. Een wikkeldoek kun je gebruiken tijdens de 3 eerste maanden.

9. De temperatuur van de babykamer mag niet hoger dan 19°C zijn. Hang misschien een thermometer op om dit in de gaten te houden. Als het te warm wordt, kan de lichaamstemperatuur van je baby verhogen, wat schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid.

10. Weg met die sigaret! Houd je hele huis rookvrij. Passief roken is heel slecht voor de gezondheid van een baby en kan ademhalingproblemen veroorzaken.


Ontdek ook:

    Julie Vandingenen
    you might also like